Juojärven tummumisen ehkäisyyn ja monimuotoisuuden säilyttämiseen tähtäävä Kirkkaasti monimuotoista -hanke käynnistyy. Hanke keskittyy laajaan tiedonvälitykseen ja valuma-aluetason suunnitteluun. Hankkeessa tuotetaan jopa 30 järven lähivaluma-alueille kohdistuvaa suunnitelmaa ja selvitystä.
Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistyksen Kirkkaasti monimuotoista (KiMo) -hanke keskittyy Juojärven ekologisen tilan säilyttämiseen ja monimuotoisuuden turvaamiseen suunnittelemalla toimenpiteitä järven valuma-alueilla. Hankkeen tavoitteena on pysäyttää veden tummumiskehitys vähentämällä valumavesien humus- ja hiilikuormitusta sekä parantamalla veden viipymää valuma-alueilla. Samalla turvataan vesiekosysteemien ja valuma-alueen monimuotoisuutta.
”KiMo-hanke on jatkoa viime vuonna toteutetulle esiselvityshankkeelle, jonka tulokset osoittavat kirkkaana tunnetun Juojärven veden ja erityisesti lahtialueiden tummumisen johtuvan ihmistoiminnan vaikutuksesta järven lähivaluma-alueilla”, tiivistää hankkeen projektipäällikkö Minna Wikström.
Hanke käynnistyy laajalla tiedonvälityksellä
Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä ovat tiedonvälitys maanomistajille ja muille alueen toimijoille. Konkreettisten kosteikko-, ennallistamis- ja valuma-aluesuunnitelmien laatiminen alkaa sitä mukaa, kun innostuneita maanomistajia saadaan mukaan.
”Tiedonvälityksellä on hankkeessa keskeinen rooli, sillä se mahdollistaa hankkeen ja maanomistajien kohtaamisen, toimenpidetarpeiden ja mahdollisuuksien yhdessä miettimisen, ja loppupelissä hankkeessa tuotettujen suunnitelmien toteutumisen erilaisina investointihankkeina”, Wikström kertoo.
Tiedonvälitystä hankkeessa toteutetaan muun muassa laajassa aamukahviwebinaarien sarjassa, joka käynnistyy huhtikuussa 2025. Lisäksi hanke järjestää erilaisia tilaisuuksia ja osallistuu paikallisten toimijoiden tapahtumiin. Tärkeää paikallistuntemusta hankkeeseen tuo yhteistyökumppani, viime kesänä perustettu Kirkas Juojärvi ry.
”Juojärvi on yksi Suomen harvoista muinaisjärvistä, joka on muodostunut noin 8000 vuotta sitten. Veden-korkeudeltaan Juojärvi on ollut koko ajan suunnilleen samalla tasolla ja jo kivikauden meloja on nähnyt sen rannat suunnilleen samanlaisina kuin me tänään. Tavoitteemme on palauttaa järveä kohti sitä tilaa, jossa se oli ennen ihmistoiminnan vaikutusta”, sanoo Kirkas Juojärvi ry:n hallituksen puheenjohtaja Esko Jumppainen.
Kolmevuotinen hanke palvelee maanomistajia
KiMo-hanketta toteutetaan vuosina 2025–2027 ja sen odotetaan tuottavan jopa 30 erilaista suunnitelmaa ja selvitystä, jotka tukevat Juojärven valuma-alueiden ekologista kestävyyttä, monimuotoisuutta ja vesiensuojelua.
”Hankkeen tulokset hyödyttävät Juojärven aluetta, mutta hankkeen tiedonvälitys palvelee laajemminkin vesien tummumisesta kiinnostuneita Järvi-Suomen alueella. Tummuminen on tosiasia lähes kaikissa kotimaan sisävesistöissä, mutta keinot sen torjumiseksi haastavat nyt ajatteluamme valuma-alueiden roolista. Monessa mielessä vesiensuojelu on yhä vahvemmin siirtymässä vesistöistä valuma-alueille”, Wikström kuvailee.
Juojärvellä metsätalouden vaikutus valuma-alueiden maankäyttöön on huomattava, mutta paikallisesti myös maatalouden toimenpiteillä on vaikutusta. Yhdessä maanomistajien kanssa Wikström haluaakin etsiä sekä elinkeinoa että ympäristöä hyödyttäviä ratkaisuja, joille on mahdollista löytää investointirahoitus.
”Kannattaa ottaa yhteyttä, jos asia kiinnostaa tai havaitset maillasi alueen, jossa voisi toteuttaa vesiensuojelutoimia. Yhteydenotto ei maksa mitään, eikä se sido mihinkään. Kaikki hankkeen aikana annettu neuvonta ja tehdyt suunnitelmat ovat maanomistajille ilmaisia”, Wikström kehottaa. ”
KiMo-hanke on saanut rahoituksen Pohjois-Savon ELY-keskuksen kautta Euroopan maaseuturahoituksesta, Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman kautta.
Lisätietoa hankkeesta ja tulevista aamukahviwebinaareista löytyy hankesivulta https://skvsy.fi/hanke/kimo/ sekä Maaseutuverkoston kotisivuilta https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/kirkkaasti-monimuotoista-kimo/
Lisätietoja: projektipäällikkö Minna Wikström, 050 370 0116, minna.wikstrom@skvsy.fi

Juojärvi 2024. Kuva: Minna Wikström / SKVSY.