Valuma-aluelähtöinen vesienhallinta on nykypäivän vesiensuojelua. Oletko ympäristöalan ammattilainen, jolla paikkatieto on hallussa ja haluat kehittyä valuma-aluesuunnittelijaksi, tai haluat edelleen kehittää jo olemassa olevaa valuma-aluesuunnittelun osaamistasi? Syksyllä 2025 toteutettavassa valuma-aluesuunnittelun koulutuksessa sukelletaan aiheen syvään päätyyn.

Mitä koulutus tarjoaa?

  • Ohjausta, vertaisoppimista ja kokemusta valuma-aluesuunnittelusta: Koulutuksen aikana opiskelijat laativat valuma-aluesuunnitelman kokeneen valuma-aluesuunnittelijan sekä harjoitusryhmän tuella. Koulutuksen jälkeen osallistujat pystyvät itsenäisesti laatimaan valuma-aluesuunnitelmia. Pätevien valuma-aluesuunnittelijoiden määrä lisääntyy ja laadukkaita valuma-aluesuunnitelmia tuotetaan enemmän.
  • Digitaaliset koulutusmateriaalit: Koulutuksesta valmistuu digitaaliset koulutusmateriaalit, joita voidaan hyödyntää koulutuksen päätyttyä.
  • Tukea vesistö- ja ympäristöhankkeille: Valuma-aluetasoisen suunnittelun osaaminen tuo lisäarvoa vesistö- ja ympäristöhankkeille jo niiden valmisteluvaiheessa.

Kenelle koulutus on suunnattu?

  • Kohderyhmä: Ympäristö-, ilmasto- ja monimuotoisuustyön sekä vesiensuojelun asiantuntijat, tai muutoin vastaavat pohjatiedot omaavat, jotka voivat hyödyntää oppimaansa omassa työssään välittömästi. Koulutukseen otetaan 30 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Etusijalla Järvi-Suomen alueen toimijat.
  • Koulutuksessa tarvitaan paikkatieto-ohjelman osaamista: erityyppisten paikkatietoaineistojen hyödyntäminen, liitokset, laskennat, visualisoinnit ja karttojen teko. Koulutuksessa ohjeistus ja tuki tarjotaan QGIS-ohjelmalla.

Koulutus vastaa kasvavaan tarpeeseen monivaikutteiselle valuma-aluesuunnitteluosaamiselle. Hae nyt ja liity mukaan tulevaisuuden suunnittelijoiden joukkoon!

Koulutuksen sisältö

Ennakkotehtävä

  • Aiheeseen orientoiva lukupaketti
  • Ennakkotehtävää varten osallistujat saavat ohjeistuksen viikolla 33
  • Ennakkotehtävä suoritetaan ennen ensimmäistä koulutuspäivää

1. koulutuspäivä to 4.9.2025 klo 9-15

  • Johdatus valuma-aluesuunnitteluun
  • Valuma-aluesuunnittelun toimintamallit
  • Kaksivaiheinen lähestymistapa valuma-aluesuunnittelussa: yleissuunnitelmataso
  • Valuma-aluesuunnittelun ohje ja tutustuminen harjoitustyökohteisiin
  • Maanomistajien osallistaminen valuma-aluesuunnitteluun

2. koulutuspäivä ma 8.9.2025 klo 9-12

  • Mallinnus ja paikkatietoaineistojen hyödyntäminen valuma-aluesuunnittelussa
  • Kuormitusselvitys valuma-aluesuunnittelun tukena: Avoimet aineistot ja kuormitusselvityksen suunnittelu

3. koulutuspäivä ke 17.9.2025 klo 9-12

  • Indeksitarkastelu valuma-aluesuunnittelussa
  • Ohjeistus ja käytännön vinkit harjoitustyön tekemiseen

    Oppimistehtävä

    • Valuma-aluesuunnitelman laatiminen todelliseen kohteeseen (vk 38-45)
    • Harjoitusklinikka 1. ke 1.10. klo 9-11 + mahdollisuus ryhmäkeskusteluun klo 11-12
    • Harjoitusklinikka 2. ti 21.10. klo 9-11 + mahdollisuus ryhmäkeskusteluun klo 11-12
    • Harjoitustöiden läpikäynti ja palaute kurssista ti 18.11. klo 9-12

    Koulutus toteutetaan kokonaisuutena Teamsissä. Koulutuksen tarkempi ohjelma ja käytännön ohjeistus toimitetaan osallistujille ennen koulutuksen alkua. Todistukset myönnetään koulutuksen hyväksytysti suorittaneille koulutuksen päätyttyä.

    Hinta ja ilmoittautuminen

    Ilmoittaudu koulutukseen täältä» Sitovat ilmoittautumiset 12.6.2025 mennessä.

    Koulutuksen hinta on 345 € + alv. Osallistumismaksu laskutetaan ilmoittautumisajan päätyttyä koulutukseen valituilta.

    Koulutuksen osallistujamäärä on rajattu 30:en ja osallistujavalinta kohdistetaan rahoitusehtojen mukaisesti ensisijaisesti Järvi-Suomen alueella toimiviin hakijoihin (Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten alueilla). Myös muualta tulevat hakijat huomioidaan, mikäli vapaita paikkoja jää. Osallistujavalinnassa huomioidaan hakijan paikkatieto-osaaminen. Osaamiskriteerit täyttävät osallistujat otetaan koulutukseen ilmoittautumisjärjestyksessä, joten toimi pian.

    Huom! Hankkeen tavoitteiden ja julkisen rahoituksen vuoksi osallistumismaksun maksaja ei voi olla valtio tai kunta. Koulutuksen kohderyhmää ovat yksityisellä sektorilla toimivat valuma-alueilla tehtävän ympäristö-, ilmasto- ja monimuotoisuustyön tai vesiensuojelun asiantuntijat, jotka voivat jatkossa joko työsuhteessa tai yrittäjänä tehdä valuma-aluesuunnittelua. Virkatyö ei ole rinnastettavissa tällaiseen rooliin.

    Todistus

    Valuma-aluesuunnittelun koulutuskokonaisuuden hyväksytysti suorittaneelle annetaan todistus, jossa kuvataan koulutuksen laajuus ja sisältö. Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista koulutuspäiviin ja oppimistehtävän hyväksyttyä suorittamista (arviointi: hyväksytty/hylätty).

    Lisätietoja

    Valuma-aluesuunnittelun koulutus toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa. 

    Lisätietoja hankkeesta antavat:
    SKVSY, ympäristöasiantuntija Minna Wikström, 050 370 0116, minna.wikstrom@skvsy.fi
    Suomen ympäristökeskus, erikoissuunnittelija Sini Olin, 029 525 1481, sini.olin@syke.fi

     

    Järvi-Suomen kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelun koulutushanke on saanut rahoituksen Euroopan maaseuturahastosta Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelmasta, jota toimeenpanevat Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskukset. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Omarahoituksesta vastaa Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys osin osallistumismaksuilla. Lue lisää hankkeesta»