Vesienhoidon ja ympäristöhallinnon alalla havaittu huutava kosteikkosuunnittelijapula ja alati kasvava tarve monivaikutteiselle valuma-aluesuunnitteluosaamiselle hidastavat monia vesistö- ja ympäristöhankkeita. Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys vastaa tämän erityisosaamisen kasvattamisen tarpeeseen Järvi-Suomen kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelun koulutushankkeella, joka on saanut rahoituksen Euroopan maaseuturahastolta.

Kenelle?

Koulutushankkeen kohderyhmää ovat valuma-alueilla tehtävän ympäristö-, ilmasto- ja monimuotoisuustyön sekä vesiensuojelun asiantuntijat, tai muutoin vastaavat pohjatiedot omaavat, jotka voivat hyödyntää oppimaansa omassa työssään välittömästi.

Kunkin koulutuskokonaisuuden hyväksytysti suorittaneelle annetaan todistus, jossa kuvataan koulutuksen laajuus ja sisältö.

Missä ja milloin?

Hankkeen koulutukset toteutetaan luentotyyppisen opetuksen osalta etätoteutuksina ja maastopäivien osalta Pohjois-Savossa. Hanke on kaksivuotinen ja siinä toteutetaan kaksi koulutuskokonaisuutta:

Kosteikkosuunnittelu syksyllä 2024: Lisätietoa koulutuksesta täällä

Valuma-aluesuunnittelu syksyllä 2025.

Miksi?

Hankkeella tavoitellaan erityisesti Järvi-Suomen vesistöjen tila hyvän tilan saavuttamista ja säilyttämistä sekä luonnon monimuotoisuuden lisääntymistä kouluttamalla uusia kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelijoita. Lopullisia hyödynsaajia ovat Suomen vesistöt ja kaikki niiden käyttäjät.

Rahoittaja

Hanke on saanut rahoituksen Pohjois-Savon ELY-keskuksen kautta Euroopan maaseuturahoituksesta kevään 2024 JÄSMY-teemahaun kautta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama, ja EU-tuki kattaa lähes kolmanneksen hankkeen kustannuksista.

JÄSMY eli Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa toimeenpanevat Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskukset.

Alasen kosteikko. Kuva: Antti Kanninen/ELY

Materiaalipankki

Tähän osioon kootaan hankkeessa käytetty koulutusmateriaali ja tallenteet luennoista. Sisällöt jäävät sivustolle kaikille vapaaseen käyttöön. Kunkin koulutusten hyväksytty suorittaminen vaatii kuitenkin maastopäiviin osallistumisen ja kirjallisen työnäytteen hyväksytyn suorittamisen.

Kosteikkosuunnittelu

Ennakkomateriaalit: tulossa syksyllä 2024

Luentotalenteet: tulossa syksyllä 2024

Valuma-aluesuunnittelu

Ennakkomateriaalit: tulossa syksyllä 2025

Luentotalenteet: tulossa syksyllä 2025

Pieni Lapinjärven lintuvesi. Kuva: Minna Wikström/SKVSY

Hankkeen taustaa

Ammattitaitoisten kosteikkosuunnittelijoiden vähäisyys vaikeuttaa ja hidastaa, tai joissakin tapauksissa jopa estää, vesistökunnostushankkeiden ja valuma-alueilla tehtävien vesiensuojelutoimenpiteiden etenemisen. Tilanteen ovat nostaneet esille alan tilaisuuksissa lukuisat tahot, kuten alueelliset ELY-keskukset ja Suomen ympäristökeskus. Lisäksi Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja SKVSY:n toimintamallikokeilun aikana havaittiin, että usein vesistökunnostuksissa tarvitaan kykyä vesimuodostumia laajempaan, valuma-aluetasoiseen suunnitteluun, jonka osaamista on syytä vahvistaa. Laaja-alainen kosteikko- ja valuma-aluetasoisen suunnittelun osaaminen tuo lisäarvoa monille vesistökunnostushankkeille jo niiden valmisteluvaiheessa.

Esimerkiksi NEUVO-kelpoisten kosteikkosuunnittelijoiden puute hidastaa kunnostushankkeiden etenemistä ja toteutumista, joissa halutaan hyödyntää ei-tuotannollisten investointien tukea. Toisinaan kosteikkosuunnittelu perustuu teknisen suunnittelun painottamiseen biologisten näkökulmien huomioon ottamisen kustannuksella. Erityisesti ns. ilmastokosteikkojen suunnittelijoita on koko Suomessa vain muutamia. Lisäksi moni kokenut kosteikkosuunnittelija on lähivuosina eläköitymässä.

Järvi-Suomen kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelun koulutushankkeen kumppanina ja kosteikkosuunnittelun luentokoulutuksesta vastaavana tahona toimii Suomen riistakeskus, jonka vuonna 2020 alkaneessa ja Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa SOTKA-kosteikot-hankkeessa on toteutettu noin 645 hehtaaria kosteikkoelinympäristöä 44 kohteessa ympäri Suomen. Hankkeessa on tuotettu kattavaa materiaalia kosteikkojen suunnittelemisesta, kunnostamisesta ja perustamisesta.

Suomen ympäristökeskuksen hallinnoimassa SysteemiHiili-hankkeessa havaittiin, että maa-, metsätalous- ja turvetuotantoalueiden maankäytön muutoksia tulee tarkastella ja suunnitella valuma-aluetasolla, jotta voidaan löytää vesistöjen, ilmaston, luonnon monimuotoisuuden ja yhteiskunnan kannalta kestäviä ratkaisuja. Hankkeessa kehitettiin mm. laskentamalleja, menetelmiä ja lähestymistapoja maankäytön muutosten vaikutusten arviointiin ja vaihtoehtoehtojen vertailuun. HiiliVie-jatkohankkeessa on lisäksi kehitetty valuma-aluesuunnittelun toimintamallia sekä tuotettu koulutusmateriaalia valuma-aluelähtöiseen suunnitteluun. Nämä uudet mallit ja menetelmät luovat nykytietoon perustuvan vankan pohjan valuma-aluesuunnittelun koulutuksille.

Kuvat:

  1. Sivun kansikuva: Patalahden lintuvesi. Minna Wikström/SKVSY
  2. Alasen kosteikko. Kuva: Antti Kanninen/ELY
  3. Pieni Lapinjärven lintuvesi. Minna Wikström/SKVSY

SKVSY – kokoava vesienhoidon toimija

Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry (SKVSY) edistää vesien ja ympäristön hyvää tilaa ja kestävää käyttöä tuottamalla tietoa, toteuttamalla kehittämistoimenpiteitä ja vaikuttamalla päätöksentekoon vesien, alueensa ja jäsenistönsä hyväksi.

Lue lisää meistä

Tilaa SKVSY:n uutiskirje

SKVSY:n uutiskirje tarjoaa kiinnostavia sisältöjä sekä tietoa tulevista koulutuksista ja tapahtumista. Lähetämme uutiskirjeen noin neljästi vuodessa.