
Hankkeen nimi: Kirkkaasti monimuotoista (KiMo)
Hankkeen kesto: 2025-2027
Hankkeen toteuttaja: Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry
Järvi: Juojärvi
Pintavesialue: Juojärven reitti
Kunta: Tuusniemi, Outokumpu, Liperi, Heinävesi
Kirkkaasti monimuotoista (KiMo) -hanke keskittyy Juojärven ekologisen tilan säilyttämiseen ja monimuotoisuuden turvaamiseen suunnittelemalla toimenpiteitä järven valuma-alueilla. Hankkeen tavoitteena on pysäyttää veden tummumiskehitys vähentämällä valumavesien humus- ja hiilikuormitusta sekä parantamalla veden viipymää valuma-alueilla. Samalla lisätään valuma-alueiden luonnon monimuotoisuutta.
KiMo-hanke pohjautuu aiemman Juojärven esiselvityshankkeen tuloksiin, jotka osoittavat kirkkaana tunnetun Juojärven veden tummumisen johtuvan erityisesti ihmistoiminnan vaikutuksesta järven lähivaluma-alueilla. Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä ovat tiedonvälitys maanomistajille ja muille toimijoille sekä erilaisten kosteikko-, ennallistamis- ja valuma-aluesuunnitelmien, kuormituskartoitusten ja selvitysten laatiminen. Tiedonvälityksellä on hankkeessa keskeinen rooli, sillä se mahdollistaa hankkeessa tuotettujen suunnitelmien toteutumisen erilaisina investointihankkeina. Tiedonvälitystä tukevat maastoretket, tietoiskut ja webinaarit.
KiMo-hanke on kolmevuotinen (2025–2027) ja sen odotetaan tuottavan jopa 30 erilaista suunnitelmaa ja selvitystä, jotka tukevat Juojärven valuma-alueiden ekologista kestävyyttä, monimuotoisuutta ja vesiensuojelua. Viestintä on keskeisessä roolissa; sen tavoitteena on aktivoida ja sitouttaa paikallisia toimijoita, mutta myös välittää tietoa. Hankkeen tulokset hyödyttävät erityisesti Juojärven aluetta, mutta sen tuottama tieto ovat hyödynnettävissä laajemmin.
KiMo-hanke edistää ympäristönsuojelua, ilmastokestävyyttä ja paikallista yhteistyötä, ja se tukee osaltaan valtakunnallisia ja alueellisia kehitysohjelmia, kuten Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa, CAP-suunnitelmaa ja Vuoksen vesienhoitosuunnitelmaa. Hanke kattaa laajan alueen Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sekä hyödyntää yhteistyötä paikallisten maanomistajien, kuntien, osakaskuntien ja viranomaisten kanssa.
Kirkkaasti monimuotoiset aamukahviwebinaarit (Teams klo 8:30-9:15):
10.4.2024 KiMo-hanke käynnistyy – mitä on luvassa?»
24.4.2025 Vesien tummumisen vaikutukset ja miten järvien ekologisen tilan arviointi suhtautuu tummumiseen»
8.5.2025 Kosteikot vesien viivyttäjinä ja monimuotoisuuden lisääjinä»
22.5.2025 Metsätalouden vesiensuojelun ongelmat ja mahdollisuudet tummumisen ehkäisyssä»
5.6.2025 Järvien tummuminen ja kalat»
11.9.2025 Turvemetsätalouden toimintatapojen muutos vesistöjen tummumisen ehkäisemisessä»
Hankkeen kumppanina Kirkas Juojärvi ry