Hankkeen nimi: Kirkkaasti monimuotoista (KiMo)
Hankkeen kesto: 2025-2027
Hankkeen toteuttaja: Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry
Järvi: Juojärvi
Pintavesialue: Juojärven reitti
Kunta: Tuusniemi, Outokumpu, Liperi, Heinävesi

Kirkkaasti monimuotoista (KiMo) -hanke keskittyy Juojärven ekologisen tilan säilyttämiseen ja monimuotoisuuden turvaamiseen suunnittelemalla toimenpiteitä järven valuma-alueilla. Hankkeen tavoitteena on pysäyttää veden tummumiskehitys vähentämällä valumavesien humus- ja hiilikuormitusta sekä parantamalla veden viipymää valuma-alueilla. Samalla lisätään valuma-alueiden luonnon monimuotoisuutta.

KiMo-hanke pohjautuu aiemman Juojärven esiselvityshankkeen tuloksiin, jotka osoittavat kirkkaana tunnetun Juojärven veden tummumisen johtuvan erityisesti ihmistoiminnan vaikutuksesta järven lähivaluma-alueilla. Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä ovat tiedonvälitys maanomistajille ja muille toimijoille sekä erilaisten kosteikko-, ennallistamis- ja valuma-aluesuunnitelmien, kuormituskartoitusten ja selvitysten laatiminen. Tiedonvälityksellä on hankkeessa keskeinen rooli, sillä se mahdollistaa hankkeessa tuotettujen suunnitelmien toteutumisen erilaisina investointihankkeina. Tiedonvälitystä tukevat maastoretket, tietoiskut ja webinaarit.

KiMo-hanke on kolmevuotinen (2025–2027) ja sen odotetaan tuottavan jopa 30 erilaista suunnitelmaa ja selvitystä, jotka tukevat Juojärven valuma-alueiden ekologista kestävyyttä, monimuotoisuutta ja vesiensuojelua. Viestintä on keskeisessä roolissa; sen tavoitteena on aktivoida ja sitouttaa paikallisia toimijoita, mutta myös välittää tietoa. Hankkeen tulokset hyödyttävät erityisesti Juojärven aluetta, mutta sen tuottama tieto ovat hyödynnettävissä laajemmin.

KiMo-hanke edistää ympäristönsuojelua, ilmastokestävyyttä ja paikallista yhteistyötä, ja se tukee osaltaan valtakunnallisia ja alueellisia kehitysohjelmia, kuten Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa, CAP-suunnitelmaa ja Vuoksen vesienhoitosuunnitelmaa. Hanke kattaa laajan alueen Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sekä hyödyntää yhteistyötä paikallisten maanomistajien, kuntien, osakaskuntien ja viranomaisten kanssa.