Oriveden-Pyhäselän alue (5951 km2, josta Suomen puolella 5737 km2) sijaitsee Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakunnissa. Se kokoaa yläpuoleltaan Höytiäisen valuma-alueen, Pielisen reitin valuma-alueen sekä Koitajoen valuma-alueen vedet.

Osa-alueet

Pielisestä virtaava Pielisjoki on Pohjois-Karjalan suurin joki (Pielisen yläosan alue, Pielisen alaosan alue). Se purkaa vetensä Pyhäselkään Joensuussa (Pyhäselän alue). Hieman ennen jokisuuta Pielisjokeen yhtyy Iiksenjoki (Iiksenjoen valuma-alue).

Pyhäselkään laskevat myös idän suunnalta Onkamojärven valuma-alue Nivanjoen kautta sekä Piimäjoen valuma-alue Piimäjoen kautta.

Pyhäselkä laskee toiseen suureen järvialtaaseen, Oriveteen (Oriveden alue) Arvinsalmen sekä Kivisalmen kanavan kautta. Oriveteen tulee vesiä lisäksi pohjoisesta Viinijärven valuma-alueelta Heposelän kautta sekä kaakosta Kiteen suunnalta Pyhäjärven reitin valuma-alueelta.

Oriveden eteläosassa sijaitsevasta syvästä kraatterijärvestä, Paasselältä, alueen vedet virtaavat Haukiveden-Kallaveden alueelle.

Oriveden-Pyhäselän alue sijaitsee pääasiassa seuraavien kuntien alueella:

  • Joensuu
  • Kontiolahti
  • Polvijärvi
  • Outokumpu
  • Liperi
  • Rääkkylä
  • Tohmajärvi
  • Kitee
  • Savonlinna

Vähäisissä määrin alue ulottuu myös Ilomantsin, Heinäveden ja Parikkalan kuntien alueelle. Noin 4 % alueesta sijaitsee Venäjän puolella (=Pyhäjärven reitin valuma-alueen latvaosat).

Pyhäselkä on suuri ja vähäsaarinen. Joensuusta Rääkkylän puolelle Vuoniemeen tulee matkaa noin 25 km.

Ekologinen tila ja vedenlaatu

Oriveden-Pyhäselän alueen suuret järvialtaat ovat pääosin hyvässä ja osin myös erinomaisessa ekologisessa tilassa. Polvijärven ja Outokummun suunnalla sijaitsevat Viinijärven länsiosa ja Sysmäjärvi sekä useat alueen joet ovat kuitenkin hyvää heikommassa tilassa. Maa- ja metsätalouden hajakuormituksen lisäksi myös kaivosteollisuus vaikuttaa vesistöjen tilaan edellä mainitulla alueella. Myös Viinijärven alapuolinen Oriveden Heposelkä on luokiteltu tyydyttävään tilaan, kuten myös Rääkkylässä ja Tohmajärvellä sijaitseva Suuri-Onkamo. Liperissä sijaitseva maatalouden kuormittama Riihilampi on luokiteltu huonoon tilaan.

Alueen keskusaltaat Pyhäselkä sekä Orivesi ovat karuja, mutta tummavetisiä humusjärviä. Heposelkä ja Puhoslahti ovat Oriveden muuta järviallasta kirkasvetisempiä. Puhoslahteen laskee kirkasvetinen Pyhäjärvi Puhoksen kanavan kautta. Tohmajärvellä sijaitseva Särkijärvi on erittäin kirkasvetinen ja vähäravinteinen nuottaruoho-tyypin vesistö. Samoin 9-tien varrella sijaitseva Kuorinka on erittäin kirkasvetinen.

Pielisjoki on voimakkaasti muutettu Kaltimon ja Kuurnan vesivoimalaitosten rakentamisen myötä. Myös Puhoksen kanava Kiteellä on voimakkaasti muutettu (Puhoksen vesivoimalaitos).

Pielisen yläosan alue

Pielisen alaosan alue

Iiksenjoen valuma-alue

Piimäjoen valuma-alue

Onkamojärven valuma-alue

Pyhäjärven reitin valuma-alue

Oriveden alue

Pyhäselän alue

Ekologinen tila

Oriveden-Pyhäselän alueen järvien ekologisessa tilanarvioinnissa käytetyt kokonaisfosfori- ja a-klorofyllipitoisuudet sekä väriluku ja näkösyvyys

Viinijärvi, itäosa

Kok.fosfori: 5,0 µg/l

A-klorofylli: 1,0 µg/l

Väriluku: 6 mg Pt/l

Näkösyvyys: 4,5 m

Viinijärvi, länsiosa

Kok.fosfori: 15,6 µg/l

A-klorofylli: 7,0 µg/l

Väriluku: 50 mg Pt/l

Näkösyvyys: 1,9 m

Kuorinka

Kok.fosfori: 2,1 µg/l

A-klorofylli: 1,2 µg/l

Väriluku: 3 mg Pt/l

Näkösyvyys: 8,6 m

Sysmäjärvi

Kok.fosfori: 32,7 µg/l

A-klorofylli: 18,8 µg/l

Väriluku: 177 mg Pt/l

Näkösyvyys: 0,8 m

Orivesi, Heposelkä

Kok.fosfori: 15,2 µg/l

A-klorofylli: 9,9 µg/l

Väriluku: 50 mg Pt/l

Näkösyvyys: 2,2 m

Suuri-Onkamo

Kok.fosfori: 17,4 µg/l

A-klorofylli: 10,4 µg/l

Väriluku: 35 mg Pt/l

Näkösyvyys: 2,9 m

Särkijärvi

Kok.fosfori: 4,1 µg/l

A-klorofylli: 1,3 µg/l

Väriluku: 4 mg Pt/l

Näkösyvyys: 7,6 m

Pyhäselkä

Kok.fosfori: 10.9 µg/l

A-klorofylli: 5,5 µg/l

Väriluku: 80 mg Pt/l

Näkösyvyys: 2,2 m

Orivesi, Savonselkä

Kok.fosfori: 8,0 µg/l

A-klorofylli: 4,9 µg/l

Väriluku: 60 mg Pt/l

Näkösyvyys: 3,4 m

Pyhäjärvi

Kok.fosfori: 6,0 µg/l

A-klorofylli: 3,3 µg/l

Väriluku: 16 mg Pt/l

Näkösyvyys: 5,1 m

Orivesi, Puhoslahti

Kok.fosfori: 12,1 µg/l

A-klorofylli: 5,3 µg/l

Väriluku: 24 mg Pt/l

Näkösyvyys: 3,1 m

Orivesi, Paasselkä

Kok.fosfori: 8,0 µg/l

A-klorofylli: 4,1 µg/l

Väriluku: 50 mg Pt/l

Näkösyvyys: 3,8 m

Lähde: Pintavesien tilan tietojärjestelmä, SYKE

Kalasto & kalastus

Pyhäselkä ja Orivesi ovat äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen syönnösalueita ja myös erittäin uhanalaisen saimaannorpan tärkeitä elin- ja pesimäalueita. Kalastus alueella vaatii yhteensovittamista ja uhanalaisten lajien elintarpeiden huomioon ottamista; mm. saimaannorpan elinalueella on verkkokalastusrajoituksia. Rasvaevällinen järvilohi on rauhoitettu kokonaan Vuoksen vesistöalueella ja sen korvausarvo on 7510 €. Vesivoiman rakentaminen on pääosin hävittänyt virtavesikutuisten kalalajien lisääntymisalueet Pielisjoesta.

Kuhakannat ovat alueella monin paikoin vahvoja. Muikku on ammattikalastajille tärkeä saaliskala.

Hydrologia

Pielisjoen suuri keskivirtaama (n. 240 m3/s) kattaa yksinään n. 50 % Vuoksen vesistöalueella Savonlinnan kohdalla kulkevasta vesimäärästä. Jokeen on rakennettu vuonna 1958 Kaltimon ja vuonna 1971 Kuurnan vesivoimalaitokset.

Kiteellä Pyhäjärven vedet purkavassa Puhoksenkoskessa (Puhoksen kanava) sijaitsee Puhoksen vesivoimalaitos.

Pielisjoki virtaa Pielisestä Pyhäselkään ja on antanut nimen Joensuun kaupungille. Se on Pohjois-Karjalan suurin joki.

Alla ajantasainen Pielisjoen virtaamatieto Kaltimon kohdalta (Eno) ja vedenkorkeus Viinijärvellä sekä Arvinsalmessa, joka sijaitsee Pyhäselän ja Oriveden välillä.

Lähde:SYKE

Pinnalla juuri nyt

Tapahtuma

Kosteikkojen Joroisselkä: hankkeen päätöstilaisuus 19.11.2024

Tervetuloa Kosteikkojen Joroisselkä -hankkeen päätöstilaisuuteen tiistaina 19.11.2024 klo 18:00 alkaen Joroisten kunnanvirastolla, Lentoasemantie 130.

Lue koko juttu

Tapahtuma

Keskustelutilaisuus: Miksi Juojärvi tummuu ja mitä sille voidaan tehdä? Outokumpu 14.11.2024

Tule kuulemaan ja keskustelemaan Juojärven esiselvityshankkeesta to 14.11. klo 17 alkaen Outokumpuun Seurojentalolle, Kummunkatu 26, kokoustila 1. krs.

Lue koko juttu

Tiedote

Tukihaku vesistöissä ja valuma-alueilla tehtävälle työlle ELY-keskuksista 2.12.2024 saakka

Vesistökunnostuksiin liittyvä avustushaku on auki ELY-keskuksissa 22.10.-2.12.2024. Avustushaussa olevat avustukset on tarkoitettu vesienhoidon toteutusta, vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä palveleviin hankkeisiin. Ensisijaisia ovat alueellisten vesienhoitosuunnitelmien ja vesienhoidon toimenpideohjelmien mukaiset vesien tilaa parantavat hankkeet vesistöissä ja valuma-alueilla.

Lue koko juttu

Tapahtuma

Jätevedenkäsittelyn koulutus- ja neuvottelupäivät 13.-14.11.2024

Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry järjestää yhteistyössä Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n (SKYT), Saimaan Vesiensuojeluyhdistys ry:n ja Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n sekä Savonlinnan Veden kanssa perinteiset jätevedenkäsittelyn koulutus- ja neuvottelupäivät Savonlinnassa 13.-14.11.2024 Spahotel Casinolla. Koulutus- ja neuvottelupäivät on suunnattu jätevedenpuhdistamoiden hoitajille, esimiehille, viranomaisille sekä kuntien, yritysten ja oppilaitosten tekniselle ja ympäristöalan henkilöstölle.

Lue koko juttu

Alasen kosteikko. Kuva: Antti Kanninen/ELY
Uutinen

Järvi-Suomen kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelun koulutushanke vastaa akuuttiin suunnittelijapulaan

Ammattitaitoisista kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelijoista on huutava pula koko Suomessa. Esimerkiksi kosteikkosuunnittelijoiden vähäisyys vaikeuttaa monien vesistökunnostushankkeiden ja valuma-alueilla tehtävien vesiensuojelutoimenpiteiden edistämistä.

Lue koko juttu

Tapahtuma

Kosteikkoaamukahvit: Kosteikon rakentamisen maksatus ja seuranta 23.10.2024

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kosteikkojen rakentamisen maksatusesta ja seurannasta Kosteikkoaamukahvit -webinaariin 23.10.2024 klo 8:30-9:15. Alustuksen aiheeseen antaa asiantuntija Jussi Javanainen Ruokavirastosta.

Lue koko juttu

Hakolampi
Uutinen

Pohjois-Savossa testataan kelluvien kosteikkolauttojen toimivuutta pienten rehevöityvien lampien kunnostamisessa

Tieto ja tarve kohtasivat Lamperilan Hakolammella, kun lammen tilasta huolestuneet paikalliset ja innostunut asiantuntija kohtasivat. Jo vuosia aikaisemmin syntynyt ajatus kosteikkolauttojen soveltamisesta Suomen olosuhteisiin sai tuulta purjeisiin ja onnistunut kokeilu on johtamassa laajempaan hankkeeseen.

Lue koko juttu

Tapahtuma

Kosteikkoaamukahvit: Kelluvat kosteikot 17.12.2024

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan Kosteikkoaamukahvit -webinaariin 17.12.2024 klo 8:30-9:15. Alustuksen aiheeseen "Kelluvat kosteikot rehevyyshaittojen torjunnassa" antaa hankepäällikkö Tiina Kontio, Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistyksestä.

Lue koko juttu

Tapahtuma

Kosteikkoaamukahvit: Haukikosteikot 20.11.2024

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan haukikosteikoista Kosteikkoaamukahvit -webinaariin 20.11.2024 klo 8:30-9:15. Alustuksen aiheeseen antaa kalatalousasiantuntija Janne Antila, Suomen Vapaa-ajankalastajien Haukitehdas-hankkeesta.

Lue koko juttu

Arkisto