Pääosin Pohjois-Karjalan maakunnassa sijaitseva Pielisen reitin valuma-alue on Vuoksen vesistöalueen koillisin osa ja pinta-alaltaan suurin SKVSY:n toiminta-alueella sijaitsevista valuma-alueista (13877 km2, josta Suomen puolella 7868 km2). Valuma-alueen järvisyys on 14,8 %. Turvemaiden osuus valuma-alueen Suomen puoleisesta pinta-alasta on n. 23 %.

Merkittävä osa reitin vesistä tulee itärajan takaa Venäjältä Lieksanjoen ja Tuulijoen kautta. Reitin keskusjärvi Pielinen (n. 900 km2) on Suomen neljänneksi suurin järvi. Reitin suurin joki, Lieksanjoki, on lähes 100 km pitkä. Sen keskivirtaama alajuoksulla on ollut n. 97 m3/s.

Osa-alueet

Pielinen (Pielisen alue) kokoaa vesiä eri suunnista: lännestä siihen laskee Juuanjoen valuma-alue, luoteesta Valtimonjoen valuma-alue, pohjoisesta Saramojoen ja Viekijoen valuma-alueet sekä idästä Lieksanjoen alue. Ennen virtaamistaan Pieliseen, Lieksanjoki kokoaa vedet pohjoispuoleltaan Jongunjoen valuma-alueelta ja Nurmijärven alueelta sekä itäpuolellaan sijaitsevan Ruunaanjoen valuma-alueelta, josta suurin osa sijaitsee Venäjän puolella.

Pielisen reitin valuma-alue purkaa vetensä Uimaharjussa sijaitsevan Laiskanvirran kautta Rahkeenveteen (Pielisjoki) ja Oriveden-Pyhäselän alueelle.

Pielisen reitin valuma-alue sijaitsee Suomen puolella pääosin seuraavien kuntien alueella:

  • Nurmes
  • Lieksa
  • Juuka

Valuma-alue ulottuu vähäisessä määrin myös Kuhmon, Sotkamon, Rautavaaran, Kontiolahden ja Joensuun alueelle. Noin 43 % valuma-alueen pinta-alasta sijaitsee Venäjän puolella.

Lieksanjoki virtaa Ruunaan alueelle Venäjän puolelta.

Ekologinen tila ja vedenlaatu

Pielisen reitin vesistöjen ekologinen tila on pääosin hyvä tai erinomainen. Suurin osa alueen järvistä on erityyppisiä tummavetisiä humusjärviä. Valtaosa reitille kohdistuvasta fosforin ja typen kuormituksesta on peräisin hajakuormituksesta, kuten maa- ja metsätaloudesta sekä haja-asutuksesta. Pistekuormitusta aiheuttavat yhdyskuntien jätevedenpuhdistamot (Nurmes, Lieksa, Juuka), teollisuus sekä kalankasvatus. Valuma-alueen latvoilla vesien tilaan on vaikuttanut ensisijaisesti metsätalous ja mm. Pielisen pohjoisosan lahtialueilla, Valtimonjoen alaosalla ja Vuokonjärven alueella myös maatalous. Huutojoen valuma-alueella veden laatuun ja tilaan on vaikuttanut vuolukiviteollisuus.

Vesivoiman rakentamisen voimakkaasti muuttamia jokia alueella ovat Valtimonjoki (Kuokkastenkosken vesivoimalaitos) sekä Lieksanjoki (Pankakosken vesivoimalaitos, Lieksankosken vesivoimalaitos). Saramojoessa sijaitsee Louhikosken voimalaitospato.

Saramojoen valuma-alue

Viekijoen valuma-alue

Jongunjoen valuma-alue

Juuanjoen valuma-alue

Nurmijärven alue

Ruunaanjoen valuma-alue

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.

Lieksanjoen valuma-alue

Ekologinen tila

Pielisen reitin järvien ekologisessa tilanarvioinnissa käytetyt kokonaisfosfori- ja a-klorofyllipitoisuudet sekä väriluku ja näkösyvyys

Jonkeri

Kok.fosfori: 12,3 µg/l

A-klorofylli: 6,3 µg/l

Väriluku: 102 mg Pt/l

Näkösyvyys: 1,5 m

Ruunaanjärvi

Kok.fosfori: 9,2 µg/l

A-klorofylli: 4,7 µg/l

Väriluku: 91 mg Pt/l

Näkösyvyys: 2,1 m

Pankajärvi

Kok.fosfori: 16,7 µg/l

A-klorofylli: 4,4 µg/l

Väriluku: 88 mg Pt/l

Näkösyvyys: 1,7 m

Viekijärvi

Kok.fosfori: 30,4 µg/l

A-klorofylli: 11,5 µg/l

Väriluku: 148 mg Pt/l

Näkösyvyys: 1,5 m

Mujejärvi

Kok.fosfori: 13,3 µg/l

A-klorofylli: 5,0 µg/l

Väriluku: 163 mg Pt/l

Näkösyvyys: 1,4 m

Kuohattijärvi

Kok.fosfori: 10,2 µg/l

A-klorofylli: 5,3 µg/l

Väriluku: 84 mg Pt/l

Näkösyvyys: 2,7 m

Haapajärvi

Kok.fosfori: 45,1 µg/l

A-klorofylli: 17,8 µg/l

Väriluku: 197 mg Pt/l

Näkösyvyys: 0,7 m

Juuanjärvi

Kok.fosfori: 8,0 µg/l

A-klorofylli: 4,0 µg/l

Väriluku: 120 mg Pt/l

Näkösyvyys: 1,9 m

Herajärvi

Kok.fosfori: 3,0 µg/l

A-klorofylli: 3,1 µg/l

Väriluku: 32 mg Pt/l

Näkösyvyys: 3,8 m

Pielinen

Kok.fosfori: 11,7 µg/l

A-klorofylli: 5,6 µg/l

Väriluku: 74 mg Pt/l

Näkösyvyys: 2,4 m

Lähde: Pintavesien tilan tietojärjestelmä, SYKE

Herajärvi on Kolin lounaispuolella sijaitseva kirkasvetinen erinomaisessa ekologisessa tilassa oleva järvi.

Kalasto & kalastus

Pielinen on ammatti- ja virkistyskalastuksen kannalta alueelleen erittäin merkittävä suurjärvi. Kolin kansallispuisto sijaitsee järven länsirannalla. 1960-luvulla Lieksanjokeen rakennetut vesivoimalaitokset ovat katkaisseet Saimaan järvilohelle elintärkeän vaellusreitin. Lieksanjoki on yksi kansallisen kalatiestrategian kärkikohteista, ja äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen ja erittäin uhanalaisen järvitaimenen pelastamiseksi on pyritty tekemään toimenpiteitä. Lisätietoa mm. sivustolta www.jarvilohi.fi.

Hydrologia

Pieliseen laskevista joista Lieksanjoki on suurin. Sen keskivirtaama Lieksankoskessa Lieksassa on ollut n. 97 m3/s. Valtimonjoen keskivirtaama Kuokkalankoskessa on ollut n. 12 m3/s ja Saramojoen keskivirtaama Roukkajankoskessa n. 10 m3/s. Juuanjoen laskennallinen keskivirtaama on n. 3 m3/s.

Pielistä ei säännöstellä, mutta Lieksanjoen alueella sijaitseva Pankajärvi (23,8 km2) on säännöstelty ja sen säännöstelyväli on 1,1 m. Säännöstelyn kaltaisesti järjesteltyjä järviä ovat Valtimonjoen valuma-alueella sijaitsevat Ylä-Valtimojärvi (1,9 km2), Valtimojärvi (4,0 km2) ja Haapajärvi (6,0 km2). Myös Juuanjoen valuma-alueella sijaitseva Vuokonjärvi (2,7 km2) on järjestelty.

Ohessa Pielisen ajantasainen vedenkorkeus sekä Valtimonjoen, Saramojoen, Jongunjoen ja Lieksanjoen vedenkorkeudet ja virtaamat.

Lähde: SYKE

Pinnalla juuri nyt

Tapahtuma

Keskustelutilaisuus: Miksi Juojärvi tummuu ja mitä sille voidaan tehdä? Outokumpu 14.11.2024

Tule kuulemaan ja keskustelemaan Juojärven esiselvityshankkeesta ma 9.9. klo 17-19 Heinävedelle, Karvion koululle, Venevalkamantie 2, Karvionkanava.

Lue koko juttu

Tiedote

Tukihaku vesistöissä ja valuma-alueilla tehtävälle työlle ELY-keskuksista 2.12.2024 saakka

Vesistökunnostuksiin liittyvä avustushaku on auki ELY-keskuksissa 22.10.-2.12.2024. Avustushaussa olevat avustukset on tarkoitettu vesienhoidon toteutusta, vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä palveleviin hankkeisiin. Ensisijaisia ovat alueellisten vesienhoitosuunnitelmien ja vesienhoidon toimenpideohjelmien mukaiset vesien tilaa parantavat hankkeet vesistöissä ja valuma-alueilla.

Lue koko juttu

Tapahtuma

Jätevedenkäsittelyn koulutus- ja neuvottelupäivät 13.-14.11.2024

Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry järjestää yhteistyössä Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n (SKYT), Saimaan Vesiensuojeluyhdistys ry:n ja Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n sekä Savonlinnan Veden kanssa perinteiset jätevedenkäsittelyn koulutus- ja neuvottelupäivät Savonlinnassa 13.-14.11.2024 Spahotel Casinolla. Koulutus- ja neuvottelupäivät on suunnattu jätevedenpuhdistamoiden hoitajille, esimiehille, viranomaisille sekä kuntien, yritysten ja oppilaitosten tekniselle ja ympäristöalan henkilöstölle.

Lue koko juttu

Alasen kosteikko. Kuva: Antti Kanninen/ELY
Uutinen

Järvi-Suomen kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelun koulutushanke vastaa akuuttiin suunnittelijapulaan

Ammattitaitoisista kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelijoista on huutava pula koko Suomessa. Esimerkiksi kosteikkosuunnittelijoiden vähäisyys vaikeuttaa monien vesistökunnostushankkeiden ja valuma-alueilla tehtävien vesiensuojelutoimenpiteiden edistämistä.

Lue koko juttu

Tapahtuma

Kosteikkoaamukahvit: Kosteikon rakentamisen maksatus ja seuranta 23.10.2024

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kosteikkojen rakentamisen maksatusesta ja seurannasta Kosteikkoaamukahvit -webinaariin 23.10.2024 klo 8:30-9:15. Alustuksen aiheeseen antaa asiantuntija Jussi Javanainen Ruokavirastosta.

Lue koko juttu

Hakolampi
Uutinen

Pohjois-Savossa testataan kelluvien kosteikkolauttojen toimivuutta pienten rehevöityvien lampien kunnostamisessa

Tieto ja tarve kohtasivat Lamperilan Hakolammella, kun lammen tilasta huolestuneet paikalliset ja innostunut asiantuntija kohtasivat. Jo vuosia aikaisemmin syntynyt ajatus kosteikkolauttojen soveltamisesta Suomen olosuhteisiin sai tuulta purjeisiin ja onnistunut kokeilu on johtamassa laajempaan hankkeeseen.

Lue koko juttu

Tapahtuma

Kosteikkoaamukahvit: Kelluvat kosteikot 17.12.2024

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan Kosteikkoaamukahvit -webinaariin 17.12.2024 klo 8:30-9:15. Alustuksen aiheeseen "Kelluvat kosteikot rehevyyshaittojen torjunnassa" antaa hankepäällikkö Tiina Kontio, Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistyksestä.

Lue koko juttu

Tapahtuma

Kosteikkoaamukahvit: Haukikosteikot 20.11.2024

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan haukikosteikoista Kosteikkoaamukahvit -webinaariin 20.11.2024 klo 8:30-9:15. Alustuksen aiheeseen antaa kalatalousasiantuntija Janne Antila, Suomen Vapaa-ajankalastajien Haukitehdas-hankkeesta.

Lue koko juttu

Tapahtuma

Kosteikkoaamukahvit: Kaupunki- ja hulevesikosteikot 6.11.2024

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kaupunki- ja hulevesikosteikoista Kosteikkoaamukahvit -webinaariin 6.11.2024 klo 8:30-9:15. Alustuksen aiheeseen antaa kosteikkoasiantuntija Simo Sihvo, Lappeenrannan kaupungilta. 

Lue koko juttu

Arkisto